No al Quart Cinturó

Bloc d'informació sobre el Quart Cinturó.

dilluns, de novembre 20, 2006

Perquè diem no al Quart Cinturó

Adjuntem un article de l'ADENC aparegut al Diari de Sabadell del dia 17 de novembre.

Hi ha poques coses amb les quals els ciutadans ens identifiquem tant com el paisatge que ens envolta des de petits. Als sabadellencs ens costa imaginar-nos que d’aquí uns anys ja no tinguem els camps i boscos de Togores, per exemple, i que en el seu lloc, quan els anem a buscar, els trobem sepultats sota un escalèxtric i d'innumerables enllaços. El mateix podríem dir de tants i tants paratges de la resta del Vallès.

Quan es planteja la possibilitat de construir-hi el Quart Cinturó, hem de pensar que aquest és el preu que pagarem: la desaparició certa de tots aquests paratges que ens identifiquen com a persones i com a ciutats del Vallès. Sobretot, si pensem que el Quart Cinturó serviria sobretot per a què tots els voltants de l’autovia, un cop construïda, poguessin urbanitzar-se fàcilment.

Però, a banda de constituir un entorn agradable per nosaltres, tenen algun valor aquests espais? Doncs sí. Recentment, l’ADENC va presentar en públic les principals conclusions d’un estudi, realitzat amb el suport econòmic del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, sobre els valors naturals de la plana del Vallès. I una d’aquestes conclusions torna a destacar el que diem des de ja fa anys, que els camps i boscos més propers a les nostres ciutats contenen valors naturals comparables (parlant per exemple, d’ocells, papallones o formigues) als dels espais naturals de la serralada com Sant Llorenç del Munt o Collserola. Per què els espais de serralada estan protegits i els nostres espais del Rodal no? Senzillament perquè costa relativament poc protegir zones de gran pendent i, per tant, de difícil urbanització. En canvi les grans extensions de plana on s’ubiquen els nostres camps i boscos tenen un altre destí per als que ens governen: tot aquest territori ha de quedar a disposició de la indústria del totxo.

Per a què ens entenguem bé. No és que l’ADENC i la Campanya contra el Quart Cinturó (CCQC) estiguem en contra del desenvolupament econòmic. Senzillament, volem un altre desenvolupament econòmic. No pot ser que mentre hi ha moltíssima superfície buida de polígons industrials ja construïts es continuï insistint en fer-ne més i més. És de sentit comú que les noves empreses s’ubiquin en els polígons industrials ja construïts. Tampoc podem acceptar que es construeixi més i més a costa els espais naturals que ens envolten, quan és evident que això no serveix precisament per tal que el preu de la vivenda, un dels principals problemes de la nostra societat, sigui més assequible. Per problemes d’espai, deixarem per un altre article la problemàtica de la mobilitat i dels transports i com difícilment el Quart Cinturó solucionarà res, mentre que altres mesures, com un sistema ferroviari realment digne d’Europa (amb qui tant ens comparem quan convé) sí que ho farien.

En definitiva, ens oposem al Quart Cinturó perquè no és cap solució als problemes de transport que patim i en canvi, serviria per a, en primera instància, destruir els camps i boscos dels quals podem fruir al costat de casa, perquè després l’especulació els acabi de sepultar sota el ciment. És el moment, doncs, de pensar-nos bé quin futur volem. Si volem mantenir el nostre paisatge tradicional, els camps i boscos del Rodal, o si preferim un horitzó ple d’autovies a l'estil del Baix Llobregat. El dia 3 de desembre hem de dir-hi la nostra.